Radyolar bitiyor mu?

Radyolar bitiyor mu?

Radyolar bitiyor mu? Tüm radyoların toplam geliri 113 milyon. Geçen hafta Cem Hakko’ya CNN Türk ekranında konuşurken sordum bu soruyu...

Cem Hakko tam bir radyo aşığıdır. 1990-91’de Türkiye’de daha özel radyolar yokken Taksim’de, The Marmara’nın altında bulunan Vakkorama’da kapalı devre radyo yayını yapardı.

Power FM’in ilk demo yayınlarıdır, o yıllar.Tüm hazırlıklarını yapıp özel radyolara izin verilmesini beklerken, bir sabah kalktığında Metro FM diye bir radyonun yayına başladığını görür. Ve başından aşağı kaynar sular dökülür. Özal döneminde Türkiye’nin ilk özel televizyonunu kuran Uzanlar, Metro FM’le ilk radyo yayınına da başlamışlardır.

Rahmetli babası Vitali Hakko’yu güç bela ikna eder. 1992’de Metro FM’in hemen ardından Power FM’in yayınına başlar. O günlerden bugüne Türk radyoculuğunda çok şey yaşandı. 1993’te yasal olmadığı gerekçesiyle radyolar kapatıldığında herkes arabalarına siyah kurdele takarak radyolara sahip çıktı.

Bugün ise Türkiye’de tam 1078 radyo var; 35’i ulusal, 99’u bölgesel, 944’ü yerel olmak üzere.

Tüm bu radyoların bir yılda topladığı reklam geliri ise sadece 113 milyon lira (2008 rakamı).

Türkiye’deki reklam pastasının yüzde 3,3’üne tekabül ediyor bu. 2007 yılında 107 milyon reklam geliri olmuştu radyoların. Ufak artışa rağmen radyocular önlem düşünmezse radyo yayıncılığını zor günlerin beklediğini gösteriyor bu rakamlar.

Çünkü reklam pastası büyüyor. Özellikle outdoor (175’ten 218 milyona çıktı) ve internet (140’dan 186 milyona çıktı) pastadaki paylarını hızla yükseltiyorlar.

Radyolar ise yerinde sayıyor.

Bunun nedenini, “Yaptığımız işi ciddiye almıyoruz” diyerek açıkladı Cem Hakko. Rekabet nedeniyle üç kuruşa reklam satıldığını, sürekli fiyatların aşağı çekildiğini söyledi.

“Radyo gibi bir mecraya özel hazırlanan reklam cıngılları bile yok. Radyo reklamları televizyon reklamlarından kesilip yapılıyor, durum o derece vahim” dedi.

Biliyorsunuz Canwest dört yıl önce 60,9 milyon dolara aldığı dört radyoyu (Süper, Metro, Joy, Joy Turk), 15 gün önce 30 milyon dolara satıp Türkiye’den çıktı. Bu satış sonrası “Radyolar ucuzladı” demiştim, reklam gelirleri de beni doğruluyor. Çanlar radyolar için çalıyor.

Cengiz SEMERCİOĞLU

Yorumlar

  1. 16 Eylül 2009 Çarşamba

    radyoların reklam gelirlerinin düşmesinin çeşitli sebebleri var.çalıştırıkları elemanlara ücret ödememeleri,işlerine önem vermemeleri.production elemanı olmadan çalışan yüzlerce radyo var ..production elemanı olmayan radyo kuru bir radyodur ..bırakın production elemanını yayıncı programcı bile almayan adamlar 24 saat müzikle radyolarına ne gibi bi çekicilik sagladıklarını sanıyolar bilmiyorum ...yakında 1079 radyonun 500 ü batar

  2. 2 Eylül 2009 Çarşamba

    eskiden radyo devredildiğinde yerel bir radyo bile hemde küçük bir ilçenin radyosu bile 200bin dolardan kapı açıyordu şimdi bakıyorumda 30bin tl ye bile yerel radyosunu devretmek isteyenler var...

  3. 24 Temmuz 2009 Cuma

    bence güven bey doğru diyor televizyon eleştiricisinin işi ne burda birde bencede yalakalık yapıyor patronlarına ayıp oluyor ayıp adam gibi yapmak gerek işini yürekli ol yürekli

  4. 2 Temmuz 2009 Perşembe

    Televizyon eleştirmeni radyolara el atarsa bu olur işte...bu konularda ahkam kesmeden önce biraz daha araştırma yapmalıydı

  5. 23 Haziran 2009 Salı

    Milyon dolarlar bi yana;

    Yerel radyolarda 150 liraya reklam alındığı sürece inanın kaçınılmaz bir son bu... Rekabet yerine birlik olsak inanın her şey çok daha güzel olacak. % 3 payımız olsa bile bir gerçek var radyo medya araçlarında her zaman ilk 3 tedir. Herkes arabasında, bilgisayar başında,yolda telefonundan radyo dinliyor. Biz hep var olucaz... Eğer birbirimize destek olursak...

  6. 22 Haziran 2009 Pazartesi

    Cengiz SEMERCİOĞLU sen bilirkişimisin, sen nesin yaa. Senin bu yazıyı yazmandaki maksat ne kardeşim? Bu haberi yapıp, radyo fiyatlarını ve reklamlarını aşağı çekip, patronlarına radyolarmı aldıracaksın? Radyoculuk ve radyolar bitmez aslanım..Sen bitersin birgün ama radyolar bitmez..

Yorum Yaz


Yeni Kod Oluştur