Özgür Uğur: Kent Radyo İzmir

Çok basit birincisi TRT Kurumunda sunucu yoktur “Spiker” vardır. İkincisi TRT’de “İl Müdürlüğü” yoktur, İzmir Bölge Müdürlüğüdür. Adı da “TRT İzmir Müdürlüğü’dür.”

Özgür Uğur: Kent Radyo İzmir

Değerli okurlarımıza iyi günler dileyerek yazımıza başlayalım. Yaz malum, biz de Çeşme'deyiz. Tatilimizi geçiriyoruz. Tatil yaparken de boş durmuyoruz. İnternette gezinirken Müzik Onair adlı sitede ilginç haberler gözümüze çarptı. Özcan Beylan "TRT Kent Radyo İzmir" ile ilgili haberler yer almaktaydı. Haberlerin içeriğine baktığımızda bu kişinin TRT Kurumu'nun yapılanması ve kadro unvanları konusunda bilgisi yoktu.
Nasıl mı anladım? Çok basit birincisi TRT Kurumunda sunucu yoktur "Spiker" vardır. İkincisi TRT'de "İl Müdürlüğü" yoktur, İzmir Bölge Müdürlüğüdür. Adı da "TRT İzmir Müdürlüğü'dür." Kurumu tanıma açısından bu kadar cahil olan kişinin verdiği haberin doğruluk payından kuşku duyarak başladık araştırmaya....

TRT Kurumu'nu yakından tanıyan biri olarak "Kent Radyosu" kavramına yabancı değiliz. TRT Genel Müdürü sayın Şenol Göka'nın "Radyo Daire Başkanı" olduğu dönemde Ankara Radyosu bünyesinde kurulmuştu. Aslında bu bir denemeydi. Bugün "Radyo Daire Başkanı" olan sayın Amber Türkmen'de o zaman "Ankara Radyo Müdürü" görevindeydi. Peki bu ilk denemede aksaklıklar da olsa, yapılması ve denenmesi iyi oldu diyebiliriz. Bugün BBC'nin kırkı aşkın "Yerel Bazda" yayını varken TRT'nin "Bölge Bazlı" yayın biçimini geliştirmesi gerektiğini "Kent Radyo" yapısının çoğaltılması gerektiğini düşünüyoruz.

Konumuzu bölmeyelim "Kent Radyo İzmir" hakkında konuşmaya devam edelim.

Özcan Beylan adlı arkadaşımızın haberlerini araştırdığımda tahminimin ne kadar doğru olduğunu gördüm. Saygıyla andığımız Uğur Mumcu ağabeyimizin bir sözü aklıma geldi "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Eeeee, daha TRT Kurumu'nun kavramlarından yapısından haberi olmayan bir kişiden söz ediyoruz. Neyse ki bu arkadaş "Kent Radyo İzmir'in" ne zaman kurulduğunu doğru biliyor...! Efendim Özcan Bey der ki; "Kent Radyo Projesi'nde" dış yapımlara çok sayıda program verilmesinden dolayı TRT İzmir İl Müdürlüğü'nde iç isyan çıkmış. İsyanı da "Sunucular" çıkarmış.

TRT Bölgeleri öncelikle ihtisas birimlerinden oluşur. Bu nedenle bölgede isyan çıkmaz, ama Radyo derseniz olabilir....! Neyse bu olayı araştırdık. Öncelikle "Dış Yapımlar" şirketlere verilerek yapılmamış. Çeşitli meslek grubundan kişiler program yapıyorlarmış. Bu arkadaşlar da İzmir'den. Öncelikle İzmir Radyosu önceki dönemlerde İzmir'den çok kopuktu. Ama şimdi görüyorum ki radyo İzmir ile kucaklaşıyor yavaş yavaş. 12 Ocak 2015 tarihinde kurulan bir radyonun İzmir sathında tanınması zaman alacaktır. Efendim ayaklanma hikayelerinin gerçek olmadığı belli. Nereden mi? Bu ayaklanma sonucu radyonun "Dış yapımlardan iç yapımlara" döndüğü belirtiliyor haberde. Araştırmalarımız sonucu kaldırılan program sayısının üç ya da dört olduğu diğer yapımların devam ettiğini öğrendik. Bu konuda yönetimi kutlamak gerekir, çünkü İzmir'de İzmirlilere kapıların açılması çok güzel bir uygulama. Bugüne kadar hep eleştirdiğimiz TRT yönetimine teşekkür borçluyuz.

Efendim arkadaşımız, kaçak yayından söz etmiş. Cehalette sınır yoktur kampanyası açmış arkadaşımız. "Kent Radyo'nun" 99.1 frekansıyla sadece "Karaburun'a" yayın yapabileceğini dile getiriyor. Frekansların sadece vericilerin olduğu bölgeye yayın yaptığını da öğrenmiş olduk sayelerinde! Buna göre İstanbul'da her semte ya da tepeye verici kurup sadece kuruldukları alanda yayın yapabilecekleri kuralı konmuş oldu. Böylesine bilgisiz, üfürükçü misali sözleri ilk kez duyuyoruz. Sayın arkadaşım frekans tahsisinde sınır sadece konduğu mevkii olamaz. TRT Kurumu RTÜK Kanunu gereği aldığı frekanslar bellidir. Bunları nasıl kullanacağını kendi belirler. Bu itibarla "TRT Kent Radyo İzmir" 99.1 frekansından İzmir'e yayın yapabilir. Bu tezine göre özel radyo kanalları nasıl yayın yapıyor? Aklıma gelmişken bu arkadaşımız RTÜK'e soru soracaksa "Frekans tahsislerinin" niçin resmen yapılmadığını sorsun....! TRT istediği vericiyi istediği yere koyar ve yayını yapar.

Sözün kısası "Kent Radyoları Projesi" kent ile halkı kucaklayan sıcak ve samimi bir oluşum. Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya gibi illere kurulmaları sağlanmalıdır. TRT Kent Radyo İzmir'de anlayışını değiştirmeden devam etmelidir.

"Kendini dinle, Kentini dinle" sloganı her şeyi anlatıyor. Baksanıza bu kadar eleştiri yapan kişi bile bir ara program yapacağını sevinçle duyurmuş, ama sanırım olmamış. Bu dayanaksız eleştiriler de bundan olsa gerek. Bir kez daha bu projede emeği geçen başta TRT Genel Müdür sayın Şenol Göka olmak üzere yönetimini kutluyoruz, yeni "Kent Radyoları" bekliyoruz. Saygılarımızla.

03.08.2015 / ÖZGÜR UĞUR

 

Yorumlar

Yorum Yaz


Yeni Kod Oluştur